Patrick Politiek

Creatief bezuinigen

Posted in gemeenteraad Zwolle by patrickpolitiek on oktober 19, 2010

Lastenverzwaringen zijn taboe in de Zwolse gemeenteraad. Zelfs een onderzoek naar de mogelijkheden om de inkomsten van de gemeente te vergroten door bijvoorbeeld maatschappelijke kosten in rekening te brengen wordt afgewezen, door partijen ter rechterzijde met iets harder hoongelach dan door pvda en christenunie. Zelf zoeken deze coalitiepartijen onder aanvoering van hun vrienden van de vvd het liever in ‘creatieve oplossingen’. Laten we eens kijken hoe creativiteit zonder groenlinkse inbreng eruitziet.

De vvd langs de creativiteitsmeetlat: ‘Sta open voor innovatieve voorstellen om de bezuinigingsopgave in te vullen. Beperk termijnen voor ondersteuning en beperk tevens het aantal partijen dat ondersteuning krijgt. En formuleer duidelijke opdrachten. Dan benut je de creativiteit van de stad.’
Lekker concreet hè? Je stelt je open, je verleent minder subsidie maar je formuleert wel een duidelijke opdracht – dan komt de creativiteit vanzelf. Ja, bij anderen! Die moeten gewoon maar zien hoe ze de eindjes aan elkaar knopen en jou aan bezuinigingsplannetjes helpen die je zelf kennelijk niet kunt verzinnen. Lekker creatief bent u, meneer De Heer… in het afschuiven van de verantwoordelijkheid waarvoor de kiezers u naar de raad hebben afgevaardigd.

Onze vrienden van de pvda zijn dan toch een stuk creatiever. Die weten precies hoe je die ‘creatieve bezuinigingsideeën’ in de stad verzamelt: dat doet… ‘onze ideeënmakelaar’!

De voorman van de christenunie heeft meer en fraaiere woorden nodig om anderen de kastanjes uit het vuur te laten halen: ‘Definieer nieuwe verantwoordelijkheidsverhoudingen, als effect van een nieuwe rolopvatting en als effect van de mogelijkheden van maatschappelijk aanbesteden.’ Kostelijk was zijn antwoord op een interruptie van groenlinkszijde om wat concreter te worden. Helaas is het debat over de bezuinigingen niet meer online terug te bekijken (een samenvatting en de tekst van de betogen zijn wel nog te vinden op gemeenteraadzwolle.nl). Maar het moet iets geweest zijn in de trant van deze niet uitgesproken passage uit de bijdrage van de heer Van Boven:
‘Vooral de andere verantwoordelijkheidsverhoudingen zijn belangrijk. Moet de gemeente blijven doen, wat ze nu doet. Zijn er niet anderen die ook een verantwoordelijkheid hebben. Wat is, op dit punt, de betekenis van samen de stad maken. Is het zo vanzelfsprekend dat de gemeente bij goede initiatieven vanuit de samenleving met de geldbuidel rammelt. De gemiddelde burger heeft dat idee wel.’
Veelzeggend zijn de ontbrekende vraagtekens: het gaat immers om puur retorische vragen: ‘anderen’ hebben ook een verantwoordelijkheid. ‘Samen maken we de stad’, dat wil in deze gedachtegang zeggen: anderen doen dat. Ik noem dat gewoon: afschuiven.

Want daar komt al dat geblabla over creatieve oplossingen op neer: ordinair afschuiven. En wat is het gevolg als de gemeente iets niet meer uit de gemeenschappelijke pot betaalt, maar anderen ervoor laat opdraaien? Dat de lasten voor die anderen… zwaarder worden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: