Patrick Politiek

Kleine demokratie

Posted in gemeenteraad Zwolle by patrickpolitiek on juni 4, 2010

Demokratie heeft baat bij kleinschaligheid. Of misschien durf ik wel te beweren dat demokratie alleen fatsoenlijk kán functioneren op beperkte schaal.
Het omgekeerde is in elk geval waar: op grote schaal werkt demokratie zeker niet. Denk aan de Verenigde Naties, waar vertegenwoordigers namens de afgevaardigden van de vertegenwoordigers van het volk met elkaar praten. Heeft iemand het gevoel dat hij of zij daar vertegenwoordigd is?

Op kleine schaal werkt demokratie uitstekend. Niet voor niets was het klassieke Athene opgedeeld in ‘demen’ waar via een ingenieus systeem (bijna) iedereen een keer in zijn leven actief bij het ‘wijkbestuur’ betrokken was. Mensen kenden elkaar, spraken elkaar op het marktplein, discussieerden tijdens feestjes bij een beker wijn nog eens verder over de belangrijkste politieke kwesties en vertrouwden elkaar.
Volgens mij is elkaar kennen, met elkaar van gedachten kunnen wisselen, maar in elk geval elkaar (kunnen) vertrouwen een voorwaarde voor een goed functionerend demokratisch systeem.
In de meeste lokale verenigingen gaat dat ook zo. De leden kennen elkaar voor een flink deel, ze kennen ook de mensen die in bestuur en commissies zitten min of meer, ze kunnen er dan ook uit eigen waarneming op vertrouwen dat die leden in de bestuursorganen het wel goed zullen regelen. Soms vertrouwen ze het allemaal zo goed, dat ze geen enkele behoefte hebben om zelf tijdens een ledenvergadering of anderszins een oogje in het zeil te houden. Als voorzitter van een badmintonvereniging vind ik dat er helemaal geen sprake is van een ‘kloof’ tussen leden en het bestuur, ook al is dat de facto maar door een paar leden gekozen.

Als volksvertegenwoordiger op gemeenteschaal vind ik dat al een stuk ingewikkelder. Ik ken grote delen van de GroenLinksstemmers die ik vertegenwoordig helemaal niet (en omgekeerd). Ik spreek er best heel wat tijdens allerlei bijeenkomsten, ledenvergaderingen, verjaarsfeestjes, campagne-acties, raadsvergaderingen en ga zo maar door. En ze weten me zo nodig heus te vinden als er wat aan de hand is in de stad. Maar vertrouwen opbouwen loopt voor het grootste deel niet via rechtstreeks contact en communicatie. Meestal zitten er media tussen (als er al over je bericht wordt en als die media de mensen weten te bereiken). Die afstand alleen al ‘verdunt’ de demokratie. En dan heb ik het in dit verband maar helemaal niet over alle andere problemen die de mediacratie aankleven (op tv kun je daarvan zo vlak voor de Tweede Kamer verkiezingen afschuwelijke staaltjes van zien).
Mijn stelling is dat alleen op buurt- of wijkniveau demokratie nog echt goed kan werken: mensen komen elkaar tegen op het schoolplein, in de supermarkt of voor het gebedshuis en kunnen rechtstreeks contact hebben met degenen die hen besturen of vertegenwoordigen. Zo krijgen ze de kans vertrouwen in elkaar op te bouwen. En zo zullen mensen met een gerust hart het bestuur voor een tijdje aan anderen overlaten.

Advertenties

Eén reactie

Subscribe to comments with RSS.

 1. Rob Alberts said, on juni 5, 2010 at 5:41 am

  In de politiek gaat het wisselend om de sympathie voor de persoon en de overeenstemming van ideeen.
  GroenLinksers gaan meer voor de ideeen.
  Persoonlijk vind ik het jammer dat de sympathie voor GroenLinks vooral via de lijsttrekker gaat.
  Ik zie een team, dat GroenLinks idealen verwezenlijkt.
  Tenslotte moeten wij ook als team andere partijen over de streep trekken.
  Lokale en landelijke fracties werken tenslotte vaak met een uitgebreide ondersteuning.
  Vriendelijke partijgroet uit Amsterdam-ZuidOost


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: