Patrick Politiek

Loten en klankborden

Posted in gemeenteraad Zwolle by patrickpolitiek on mei 11, 2010

Demokraten in het klassieke Griekenland vonden loten eerlijker dan verkiezingen. Het belangrijkste argument tegen verkiezingen: die zijn gemakkelijk te beïnvloeden door demagogie.
Met het oog op de actuele landelijke verkiezingsretoriek is het verleidelijk door te gaan op het thema demagogie. Maar ik wil het eigenlijk hebben over loting. Ook dat thema biedt volgens mij namelijk aanknopingspunten voor de moderne democratie, in elk geval op lokale schaal.
Nu zal ik niet pleiten voor het loten van onze toekomstige landsbestuurders, noch voor “gelote burgemeesters”. Een complexe samenleving besturen vraagt een zeker deskundigheid en bepaalde competenties – en dan nog gaat het regelmatig mis (een brug kost een derde meer dan geraamd, een metrolijntje boren valt tegen, een muntunie mislukt…). Maar net zo goed als je voor een nieuwe knie naar de orthopedist gaat en voor een muurtje naar de metselaar, heb je voor het stadsbestuur ook vakmensen nodig; zoiets laat je niet over aan de eerste de beste ‘idioot’ die je tegenkomt op straat (heel vrij naar Sokrates/Plato; wie van de twee precies, dat weet je nooit zeker).
Niettemin, de gelijkwaardigheid van alle mensen die ten grondslag ligt aan de demokratische idee, laat zich heel goed rijmen met loting: het maakt in principe niets uit welke burger je vraagt. Dit principe passen we bijvoorbeeld toe op verkiezingen: one man one vote. De professor politicologie heeft bij verkiezingen net zo veel in te brengen als de 18-jarige scholier die geen voldoende haalde voor z’n proefwerk staatsinrichting. Waarom zouden we dit principe dan bijvoorbeeld niet ook toepassen bij het samenstellen van groepen burgers die meewerken aan de voorbereiding of uitvoering van beleid?
Ik zie er wel wat in om een klankbordgroep door middel van loting samen te stellen. Het is in elk geval eerlijker dan bijvoorbeeld gewoon maar mensen een plekje geven die zichzelf opwerpen als belanghebbende namens een onduidelijke, ongedefinieerde of zelfs dubieuze achterban.

Addendum voor elke belangengroepering die zich door de vorige zin aangesproken voelt: ik bedoel natuurlijk niet jullie club, jullie zijn te goeder trouw, vertegenwoordigen zoveel mensen, zijn ter zake deskundig enzovoorts. Maar dat bedoel ik nou net: in principe maakt het toch niet uit welke burger wordt geraadpleegd? Zijn jullie more equal than others? Overheden hebben voortdurend te doen met mensen zoals jullie. Dat vinden ze zelfs handig en prettig: jullie spreken elkaars taal, jullie begrijpen elkaar, jullie komen er wel uit.
Maar al die andere burgers – die hebben toch evenveel stemrecht? Evenveel recht om hun stem te laten horen? Laten we loten wie er mee mag praten!

Advertenties

2 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

  1. Links van links « Patrick Politiek said, on november 8, 2012 at 4:46 pm

    […] [15] Democraten in het klassieke Griekenland vonden loten eerlijker dan verkiezingen. Zie mijn weblog Loten en klankborden: https://patrickpolitiek.wordpress.com/2010/05/11/loten-en-klankborden/ […]

  2. […] Loten en klankborden, uit mei […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: